Angjinarja

  Bimë, Bimë Mjekësore

Angjinarja

Angjinarja

(latinisht: Cynara scolimus, familja Compositae)

Përdorimi:
Droga përbëhet nga gjethet e thara të angjinares , e cila është bimë barishtore shumëvjeçare, me lule tubike blu. Droga nxit punën e tëmthit; përdoret kundër pezmatimit të rrugëve të tëmthit, nxit urinimin; në arterosklerozë, ku kombinohet edhe me vitaminë P; në disa forma të diabetit, në albuminuritë kronike etj.:

Përgatitja:
Në fillim të kurës përdoret 1 lugë gjelle (më vonë 2 lugë gjelle) me drogë të grimcuar, e cila zihet 20 deri 30 minuta në një enë që përmban një gotë me ujë. Përmbajtja kullohet, merren 3 doza të tilla në ditë. Kura zgjat rreth 1 muaj, pastaj ndërpritet për 1 muaj dhe rifillon në rast nevoje. Angjinarja përdoret dhe si perime në kuzhinën europiane, kurse kuzhina shqiptare e injoron.

Burime, referenca dhe shënime:
Lista e bimëve mjekësore
Fotografia
✤ Photo and (c)2008 Derek Ramsey (Ram-Man). Co-attribution must be given to the Chanticleer Garden. – Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5170686


Enciklopedia Shqiptare | Albanian Encyclopedia → "Angjinarja":

Cito
Lidhje - URL/LINK: https://wiki.shqipopedia.org/angjinarja-2
"Angjinarja," tek Enciklopedia Shqiptare
____________________________

§ Shqipopedia © - Enciklopedia shqiptare
2013 - 2018