Pulithi

  Bimë, Bimë Mjekësore

Pulithi

Pulithi

(latinisht: Senecio vulgaris, familja Compositae)

Përdorimi:
Bari i lulëzuar i thatë i pulithit (emra të tjerë rrëxuall, bari i gardalinave) shërben si drogë. Lulëzon në shkurt-dhjetor. Bima përdoret rrallë për të qetësuar ngërçin e muskulaturës së lëmuar dhe për të ndaluar rrjedhjen e gjakut, si psh. Në probleme gjinekologjike, pas heqjes së dhëmbëve, bajameve etj. Pulithi është helmues nëse nuk merret sipas rekomandimit të mjekut.

Burime, referenca dhe shënime:
Lista e bimëve mjekësore
Fotografia
✤ TeunSpaans [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons


Enciklopedia Shqiptare | Albanian Encyclopedia → "Pulithi":

Cito
Lidhje - URL/LINK: https://wiki.shqipopedia.org/pulithi
"Pulithi," tek Enciklopedia Shqiptare
____________________________

§ Shqipopedia © - Enciklopedia shqiptare
2013 - 2018