ACIDI KLORHIDRIK

  FESH


ACIDI KLORHIDRIK
✤ (HCl). Gaz. pa ngjyrë, që tymos në ajër, me erë të rëndë, tretet në ujë. Prodhohet në Uzinën e Sodës në Vlorë (shih) nëpërmjet elektrolizës së solucioneve ujore të klorurit të natriumit që jep klor dhe hidrogjen. A. K. i gaztë fitohet duke bashkuar klorin me hidrogjenin, A. K. i prodhuar shkon për sintezën e klorurit të polivinilit duke kaluar më parë në klorur vinili. Me zhvillimin e vrullshëm të degëve të ndryshme të prodhimit socialist, janë rritur kërkesat për këtë produkt industrial të rëndësishëm. Për këtë ka perspektiva që të zgjerohet industria e A. K. në vend.

(N. L.)

Burime, referenca dhe shënime:
Fjalori Enciklopedik Shqiptar (1985)
Artikulli origjinal – Acidi KlorhidrikEnciklopedia Shqiptare | Albanian Encyclopedia → "ACIDI KLORHIDRIK":

Cito
Lidhje - URL/LINK: https://wiki.shqipopedia.org/acidi-klorhidrik
"ACIDI KLORHIDRIK," tek Enciklopedia Shqiptare
____________________________

§ Shqipopedia © - Enciklopedia shqiptare
2013 - 2018