AGROTEKNIKA

  FESH


AGROTEKNIKA
✤ Sistemi i njohurive shkencore dhe i rregullave që zbatohen për rritjen e bimëve bujqësore. A. është teknologjia e rritjes së bimëve, që zbaton të dhënat e shkencës agronomike. Me ngritjen e një bujqësie socialiste në Shaipëri pas Çlirimit u krijuan kushtet që A. të përdoret gjerësisht në kultivimin e të gjitha bimëve. Përdoret qarkullimi bujqësor, thellësia e lërimit është dyfishuar dhe bëhet me mjete mekanike, kanë hyrë gjerësisht plehrat kimike dhe ato hidhen sipas studimeve agrokimike për bimën e për tokën, farat dhe kultivarët e rinj përgatiten me metoda bashkëkohore (hibridizimi, bulëzimi i zhardhokëve, kalibrimi etj.), mbjelljet, shërbimet ndaj bimëve, lufta kuridër dëmtuesve etj. bëhen me baza shkencore.

(O. K.)

Burime, referenca dhe shënime:
Fjalori Enciklopedik Shqiptar (1985)
Artikulli origjinal – AgroteknikaEnciklopedia Shqiptare | Albanian Encyclopedia → "AGROTEKNIKA":

Cito
Lidhje - URL/LINK: https://wiki.shqipopedia.org/agroteknika
"AGROTEKNIKA," tek Enciklopedia Shqiptare
____________________________

§ Shqipopedia © - Enciklopedia shqiptare
2013 - 2018